Doppler Ultrason

Doppler Ultrason Nedir?

 Doppler ultrason klasik ultrason incelemesi ile benzerlik gösteren bir görüntüleme yöntemidir. Bilindiği üzere ultrasonografi ses dalgaları ile vücudun iç yapısının görüntülenmesinde imkan sağlamaktadır. Diğer radyolojik görüntüleme uygulamalarına karşın ultrason işlemi radyasyon içermemektedir. Bu nedenle herhangi bir zaman dilimi içerisinde uygulanabilmektedir. 

[quick-content]

Neden Doppler Ultrasonografi

Klasik ultrasona oranla çok daha ayrıntılı veriler elde edilen doppler ultrasonografi son yıllarda oldukça sık tercih edilmektedir. Vücudun herhangi bir yerinin (kollar, bacaklar, boyun bölgesi) güvenilir bir şekilde incelenebildiği doppler ultrasonografi uygulaması özellikle şüpheli durumlarda tanı konulabilmesi amacı ile başvurulan temel inceleme yöntemleri arasındadır. 

Doppler Ultrasonografi Nasıl Çekilir

Doppler ultrasonografi uygulaması damarlardaki kan akışının değerlendirilmesini, kan akışı sağlanamayan bölgelerin de tespit edilmesinde fonksiyoneldir. Doppler ultrasonografi cihazından uygulama alanına ulaşan ses dalgaları, damar hareketlerinden aldığı verileri cihaza geri göndermektedir. Bu sayede ses dalgalarının geri dönüş hızı da ölçümlenebilmektedir.

Girişimsel olmayan bu inceleme günümüzde sıklıklar damar hastalıklarının tanısında ve gebelik takibinde uygulanmaktadır.

Doppler ultrason, son teknoloji tüm ultrason cihazlarında bulunması gereken ek bir özelliktir. Damarlanma özelliklerine bakılarak kitlelerin iyi huylu-kötü huylu ayrımının yapılmasında standart ultrasona yardımcı önemli bir yöntemdir.

Tecrübeli bir radyolog rutin ultrason incelemesi sırasında saptadığı kitleleri mutlaka Doppler ile değerlendirir. Kötü huylu kitlelerin içinde düzensiz ve artmış damarlanmalar görülebilir.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Mamografi Yerine Ultrason Çekilebilir mi?

Mamografinin radyasyon içermesi ve sıkıştırmaya bağlı rahatsızlık hissi oluşturması, bazı kadınlarda yanlış bir düşünce oluşturarak mamografi yerine ultrasonu tercih etmelerine neden olur.

Devamını Oku
Ultrason İncelemesi Kim Tarafından Yapılır?

Ultrason, en fazla tecrübe ve dikkat gerektiren radyolojik incelemedir. Ülkemizde radyoloji uzmanı hekimler tarafından gerçekleştirilmektedir. 

Devamını Oku
Meme Ultrasonu Ne Zaman Çekilir?

Ultrason radyasyon içermez ve vücuda herhangi bir yan etkisi yoktur. Her yaştaki kadında kullanılabilir. Çekim sırasında ağrı duyulmaz.

Devamını Oku