Kanser Taramasının Amacı Nedir?

Kanser taraması son yıllarda sıklıkla başvurulan bir işlemdir. Günümüzde pek çok uzman doktorun belirttiği ve sosyal sorumluluk projelerinin sürdürdüğü çalışmalar; meme kanserinde erken tanının hayat kurtardığı yönündedir.

Bugün her 8 kadından 1’i meme kanseri riski taşımaktadır. Bu nedenle gerek kadın sağlığının korunmasında gerekse de toplum sağlığının sürdürülmesi amacı ile meme kanserinde risk faktörlerinin öğrenilmesi, alınacak önlemlerin eksiksiz bir şekilde uygulanması ve bunun yanı sıra meme kanserinde tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunması büyük önem taşımaktadır.

• Meme kanserinin erken fark edilmesi ve tedavi planlamasını erken dönemde gerçekleştirmek.

• Hastalığın doğal seyrini iyileşme yönüne çevirmek

• Mortalite oranının azaltılması (ölüm oranı)

[quick-content]

Kanser Taramasında Mamografi

Meme kanserinde mamografi çekimi son yıllarda başvurulan nitelikli bir yöntemdir. Minimal oranda radyasyon içeren bu cihaz ile meme röntgeni çekilmekte ve elde edilen ayrıntılı görüntülere incelenerek kanserli hücre olup olmadığı ya da şüphesi olup olmadığı değerlendirilmektedir.

Meme kanseri taramasında herhangi bir şüphe bulunuyor ise cerrahi, patolojik ve onkolojik değerlendirmeler uygulanmaktadır.

Mamografi Çekilme Yaşı

Kadın bedeni hormonların döngüsü içerisindedir. Bu döngü ergenlik, üreme dönemi, gebelik, emzirme dönemi, menopoz öncesi dönem ve menopoz dönemi olarak tanımlanmaktadır. Meme kanseri taramasında mamografi çekiminin ne kadar zamanda bir çekilmesi gerektiği alanında tecrübeli hekimler tarafından belirlenmiştir. Bu belirlemelere göre her kadının 40 yaşından sonra senede 1 kez mamografi çektirmesi gerekmektedir. Aynı zamanda Sağlık Bakanlığı tarama mamografisi yaşını 40 ila 69 yaş arası olarak belirlemiştir.

Tarama Mamografisi Nasıl Çekilmelidir?

Elbette tarama mamografisi kontrol amacı ile çekilmektedir ve sonuçların doğru çıkması için birtakım koşulların gerçekleşmesi gerekmektedir. Mamografi sonucunun doğru çıkması ve elde edilen görüntülerden ayrıntılı veriler elde edilmesini sağlayan birkaç unsur bulunmaktadır. Bunlar;

  •  Mamografi cihazının kalitesi
  •  Çekimin kalitesi
  •  Çekimi gerçekleştiren uzmanın tecrübesi
  •  Banyo ve film kalitesi
  •  Radyoloji uzmanının tecrübesi
  •  Rapor

Tarama Mamografisinde Karşılaştırma Önemli!

Meme kanseri riski taşıyan kadınlar ya da 40 yaş üstü kadınların her yıl periyodik olarak mamografi çekimine başvurmaları gerekmektedir. Tarama (kontrol) amaçlı uygulanan mamografi çekiminden alınan sonuçlar önceki yıllarda alınan sonuçlar ile mutlaka karşılaştırılmalıdır. Bu nedenle alanında tecrübeli bir radyoloji uzmanına ve tam donanımlı radyoloji merkezine başvurmalı ve her yıl aynı merkezde mamografi çektirmelisiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Meme Kanseri

Meme kanseri meme dokusunda bulunan ve memeyi oluşturan süt bezleri ile süt kanallarının herhangi bir bölgesinden gelişen ,bu bölgelerdeki  hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması ile oluşan tümöral bir oluşumdur. Meme kanseri meme dokusunun her

Devamını Oku
Meme Kanseri Tanısında Kendi Kendine Elle Muayene

Meme kanserinin görülme oranı son yıllarda oldukça artmıştır. Bu durumun başlıca nedeni yaşam tarzındaki değişimler olsa da meme kanserine neden olan her faktörün değerlendirilerek gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Devamını Oku