Mamografi Kaç Yaşında Çekilir?

Dijital mamografi 40 yaş üstü kadınlara şikayeti olsun veya olmasın yılda bir kez tarama amaçlı olarak çekilmelidir. Aile anamnezinin varlığı durumunda bu yaş sınırı 35 yaşa kadar çekilebilmektedir..

Kanser türlerine bağlı ölümler arasında meme kanserine bağlı ölümler akciğer kanserinden sonra ikinci sıradadır. Günümüzde teknolojik gelişme, erken tanı olanakları ,40 yaş üstü  kadınlarda mamografik  tarama programlarının belirgin şekilde artması ,sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları sonucu bilincin artırılması ile meme kanserine bağlı ölüm oranlarını artışı önlenmiştir.

Kişinin meme ile ilgili şikayeti mevcut ise ve ultrason yeterli bilgi vermiyorsa klinisyenin ve radyoloğun değerlendirilmesi ile yaş sınırına bakılmaksızın çekilebilir.

Erken teşhis etmek için her kadının şikayeti olsun olmasın 40 yaşından sonra yılda bir kez tarama dijital mamografisi çektirilmesi önemlidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Mamografi sonucu negatif çıkarsa ne yapmam gerekiyor?

Meme kanseri taramasında en nitelikli yöntem olan mamografinin sonuçlarının negatif çıkması herhangi bir kanser oluşumunun söz konusu olmadığını ifade etmektedir. Ancak mamografi sonuçlarının mutlaka doktora bildirmesi ve periyodik kontrollerin aksat

Devamını Oku
Mamografi çekiminden sonra niçin ultrason istenir?

Mamografi çekimi sonrasında bazı kadınlarda ultrason incelemesine de ihtiyaç duyulmaktadır. Ultrason incelemesine ihtiyaç duyulmasının birincil nedeni, meme dokusunun farklı açılardan incelenebilir olması ve tespit edilen kitlenin yapısının belirlene

Devamını Oku
Emziren Kadınlar Mamografi Çektirebilir mi?

Emziren kadınlarda meme dokusundaki değişikliklerden dolayı mamografinin yararı sınırlıdır. Emzirme döneminde süt kanallarındaki artışa bağlı olarak meme yoğunluğu daha fazla olmaktadır.

Devamını Oku