Mamografi Nasıl Çekilir?

Mamografi Nasıl Çekilir?

Dijital mamografi memenin görüntü dedektörü ve kompresyon plakası arasında bir miktar sıkıştırılması röntgen filminin çekilmesidir. Mamografi çekimi halk arasında ağrılı bir işlem olarak bilinmektedir. Cihazda bulunan plaklar aracılığı ile meme dokusunun bastırılması sonucu gelişen bu ağrı hissi geçicidir. Aynı zamanda çekimi gerçekleştiren uzmanın tecrübesi de ağrı hissini en aza indirgemektedir. Memenin öncen ve yandan görüntüleri alınmaktadır. Plakalar arasında sıkıştırılarak gerçekleştirilen bu işlemin ne zaman çekildiği de elde edilen görüntülerin değerlendirmesinde etkilidir. Üreme dönemindeki kadınlar adet bitiminden 1 hafta sonra mamografi çekimine başvurmaları önerilmektedir. Bu süreçte çok daha iyi sonuçlar alınmaktadır. 

Şüpheli bir bulgu varlığında bu alanı daha iyi görüntülemeye ve tanı koymaya yönelik ek filmler çekilmesi gerekebilir. Mamografiyi çeken teknisyenin bilgili ve tecrübeli olması, çekilen mamografinin kalitesi açısından da büyük önem taşır.

Dijital mamografinin en önemli özelliği ise çok hassas bir teknik olmasıdır. 40 yaş üzerindeki tüm kadınlarda, meme ile ilgili yakınması olsun veya olmasın her yıl mamografi çekilmesi, erken teşhis açısından büyük önem taşır.Dijital mamografi, meme kanseri toplu taramalarında en geçerli yöntem olarak kabul edilmektedir.

[quick-content]

Mamografi Uygulaması Nasıldır?

Meme kanseri günümüzde oldukça sık görülen bir kanser türüdür. Bu nedenle çeşitli sosyal sorumluluk projeleri dahil tüm uzmanlar; kadınların periyodik olarak meme bölgelerini elle muayene etmelerini önermektedir. Meme bölgesinde beze oluşumu meme kanserinin bir belirtisi olabilmektedir. Beze fark edildiğinde ertelemeden bir uzman doktora başvurulmalıdır. Doktor tanı koyma amacı ile mamografi çekimi isteyecektir. 

Mamografi meme iç dokusunun incelenmesini ve ayrıntılı görüntü alınmasını sağlayan bir araçtır. Memenin iki plak arasında sıkıştırılması ve radyasyon yardımı ile görüntünün alınabilmesi işlemidir.  

Mamografi Çekimi Sonrası Değerlendirme

Mamografi çekimi sırasında elde edilen görüntüler CD ya da benzeri veri depolama aygıtları ile hastaya verilmektedir. Uzman doktor mamografi görüntülerini değerlendirerek tanı koyabilmektedir. Çekim sonrasında hastanın günlük yaşamına devam etmemesi için bir neden bulunmamaktadır. Ayrıca periyodik olarak mamografi çektiren kişilerin daha önceki görüntülerini doktora göstermesi, karşılaştırma açısından önemlidir. 

Mamografi Kimlerde Uygulanır? 

Mamografi çekiminin uygulandığı kişiler şu şekildedir;

  • 40 yaş üstü kadınlar
  • Menopoz dönemindeki kadınlar
  • Daha önce meme kanseri yaşamış olan hastalar
  • Meme kanseri risk faktörü taşıyan hastalar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Mamografi Fiyatları 2023

Dijital mamografi fiyatları ülkemizde çok farklılık göstermektedir.

Devamını Oku
Mamografi Neden Çekilir?

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. Kadınlarda kansere bağlı ölümlerin en sık nedeni de meme kanseridir. Mamografi meme kanserinin erken teşhisinde en önemli görüntüleme yöntemidir.

Devamını Oku
Dijital Mamografi

Klasik mamografide kullanılan normal analog dedektörlerin yerini gelişen teknolojinin bir sonucu olarak dijital dedektörlerin alması ile dijital mamografi ortaya çıkmıştır.

Devamını Oku