Mamografinin Zararı Var Mıdır?

Mamografi incelemesinde verilen X ışını dozları oldukça düşüktür. Rutin bir mamografi incelemesinde alınan doz, iki tane akciğer filmine karşılık gelmektedir.

Yeni nesil dijital mamografi cihazlarında, klasik mamografiye kıyasla  radyasyon miktarı daha düşüktür. Dijital mamografide memeye daha az sıkıştırma uygulanır ve daha kaliteli görüntü elde edilir.

Foton sayma teknolojisine sahip tam dijital mamografi cihazlarında, diğer dijital cihazlara göre radyasyon dozu çok daha düşük olup görüntü kalitesi de daha yüksektir. Bunun sebebi diğer dijital cihazlarda, görüntü elde edebilmek için gereken ara basamakların ve teknik zaman kaybının foton sayma teknolojisinde olmamasıdır. Böylece mamografi çekimi sırasında vücudun aldığı radyasyon dozu, uzun bir uçak yolculuğu ile alınan radyasyon dozunu aşmamaktadır.

Mamografi çekimi ile meme kanserine bağlı ölüm oranlarının azaldığını gösteren çalışmalar mevcuttur. Mamografi çekiminden, alınacak radyasyon dozu nedeniyle kaçınmak meme sağlığınızı tehlikeye atacak yanlış bir yaklaşımdır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Mamografi çekimi sırasında radyasyonun herhangi bir riski var mıdır?

Mamografi çekiminde bilindiği üzere bir miktar radyasyona maruz kalınabilmektedir. Söz konusu radyasyon düzeyi meme kanserine neden olabilecek kadar yoğun olmamakla birlikte aynı zamanda yapılan araştırmalar sonucunda mamografi çekimi sonucunda erken

Devamını Oku
Mamografi Hangi Sıklıkla Çekilmelidir ?

Amerikan Kanser Enstitüsü, Dünya Sağlık Örgütü ve Türk Radyoloji Derneği 40 yaşından itibaren tüm kadınlara yılda bir mamografi çekilmesini önermektedir.

Devamını Oku
Mamografi acı verir mi?

Mamografi çekimi sırasında meme dokusu yanlardan, aşağıdan ve yukarıdan sıkıştırılmaktadır. Bu nedenle ağrı hissedilebilmektedir. Ancak söz konusu ağrı minimum düzeyde ve geçicidir.

Devamını Oku