Tarama Mamografisi
Belli bir yaşın üzerinde, herhangi bir şikayeti veya klinik bulgusu olmayan sağlıklı kadınlarda meme kanserini erken teşhis etmek amacı ile düzenli aralıklarla yapılan mamografi incelemesine tarama mamografisi denir. Kişisel risk faktörlerinin varlığında (aile öyküsü, genetik yatkınlık vb.) tarama mamografisine daha erken yaşta başlanabilir. Tarama mamografisi, meme kanserinin erken tanısında tüm dünyada en yaygın kullanılan yöntemdir.
Ülkemizde 40 yaşın üzerindeki tüm kadınlara yılda bir düzenli mamografi kontrolü yapılması önerilmektedir.
[quick-content]
Tarama Mamografisi Nedir?
Meme kanseri risk faktörlerini taşıyan kadınların periyodik olarak tarama mamografisine başvurmaları gerekmektedir. Böylece meme kanseri gibi ciddi hastalıkların erken tanısı mümkün olmaktadır.
Meme hastalıklarında risk faktörleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- 30 yaşından sonra bebek sahibi olmak
- Erken menopoz
- Ailede meme kanseri görülmesi
- Alkol tüketmek
- Sigara kullanmak
- Daha önce meme kanseri olmak
- Uzun süre emzirmek
- Memede kistik yapı
Meme kanserinde risk faktörleri bilinmeli ve her ay periyodik olarak kadınlar kendi kendilerine meme muayenesi gerçekleştirmelidir. Özellikle 40 yaş sonrasında ise her sene tarama mamografisi çektirmeleri gerekmektedir.
Tarama Mamografisi Niçin Önemlidir?
Her kanser türünde olduğu gibi meme kanserinde de erken tanı ve tedavi sürecine erken başlanması hasta yaşamının devam edebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle meme kanserine karşı alınacak önlemlerin yanı sıra periyodik kontrollerin aksatılmaması da olası problemlerin erken zamanda fark edilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle özellikle risk faktörü altında olan kişilerin tarama mamografisi incelemelerine doktorun önerdiği zaman dilimi içerisinde başvurmaları gerekmektedir.
Tarama mamografisi; herhangi bir şikayeti olmayan kadınların başvurduğu bir uygulamadır. Periyodik olarak gerçekleştirilen bu uygulamalarda herhangi bir anormal durum gözlendiğinde tanı ve tedaviye başlanmaktadır ve böylece geç kalınmamaktadır.
Tarama Mamografisi Neden Yaptırılmalıdır?
Tarama mamografisinin periyodik olarak yaptırılması gerekmektedir. Bunun nedenleri ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Kadın sağlığının toplumsal açıdan korumak
- Meme kanseri gibi yaşamı tehdit eden hastalıkların erken teşhisini sağlamak
- Meme bölgesinde uygulanan ameliyatlar sonrasında gerekli kontrolleri nitelikli bir şekilde oluşturmak
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Mamografi Nedir?
Mamografi Nedir?; düşük doz iyonizan radyasyon kullanılarak memenin incelenmesini sağlayan ve meme kanserinin erken teşhisinde kullanılan en önemli görüntüleme yöntemidir.
Devamını OkuMamografi Nasıl Çekilir?
Rutin dijital mamografide her bir memenin önden ve yandan olmak üzere iki farklı pozisyonda görüntüsü alınır. Kadınlar arasında çok ağrılı bir yöntem olarak bilinir.
Devamını OkuMamografide BI-RADS Sınıflandırması
BI-RADS (Breast Imaging Reporting and Data Systems), meme incelemelerinin raporlamasında kullanılan yöntemin adıdır.
Devamını Oku