Mamografide Meme Neden Sıkıştırılır?
Mamografide görüntü elde etmek için memenin görüntü dedektörü ve kompresyon plakası arasında bir miktar sıkıştırılması gerekir. Rutin mamografide her bir memenin önden ve yandan olmak üzere iki farklı pozisyonda görüntüsü alınır. Eğer şüpheli bir bulgu varsa bu alanı daha iyi görüntülemeye ve tanı koymaya yönelik ek filmler çekilmesi gerekebilir.
Sıkıştırmanın amacı;
- Meme dokusunu incelterek hastanın daha az radyasyon almasını sağlamak,
- Memenin hareketsiz kalmasını sağlayarak kaliteli görüntü elde etmek,
- Meme içinde dokuların birbiri üzerine binmesini engelleyerek, yanlış tanıların önüne geçmektir.
Dijital mamografi cihazında, dijital olmayan cihazlara kıyasla daha az sıkıştırma uygulanır ve bu sıkıştırma sadece kaliteli bir görüntü alınmasını sağlayacak kadar yapılır. Mamografiyi çeken teknisyenin bilgili ve tecrübeli olması, çekilen mamografinin kalitesi yanında hasta konforu açısından da büyük önem taşır. Hastalar çekim sırasında genellikle ağrı değil sadece bir miktar basınç hisseder. Mamografi çekiminin, memenin daha az hassas olduğu adet dönemi sonrasına denk getirilmesi, bu rahatsızlığı azaltabilir.
Bazı kadınlarda kafein içerikli gıdalar (kahve, çikolata, kola vb..) hassasiyeti arttırabilir. Bu nedenle çekimin 1-2 hafta öncesinden kafeinli gıdalardan uzak durulmalıdır. Mamografi çekilirken belden yukarısı çıplak olmalıdır. Bu nedenle çekime gelirken iki parça kıyafet (üst-alt etek ya da pantolon) giyilmesi önerilir. Film çekimini ve görüntü kalitesini etkileyebileceğinden göğüs ve koltuk altı bölgesinde deodorant, pudra, krem, losyon gibi kozmetik maddeler kullanılmamalıdır.