Tanı Mamografisi
Meme ile ilgili şikayeti olan, muayenede anormallik saptanan ya da mevcut hastalığı nedeniyle takipte olan kadınlara yapılan incelemedir. Bu mamografide amaç patolojinin yapısı hakkında bilgi edinmek ve tanı-tedavide izlenecek yolu belirlemektir. Çekim tekniği yönünden tarama mamografisinden farkı yoktur.
Meme kanseri meme dokusunda bulunan ve memeyi oluşturan süt bezleri ile süt kanallarının herhangi bir bölgesinden gelişen ,bu bölgelerdeki hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması ile oluşan tümöral bir oluşumdur. Meme kanseri meme dokusunun herhangi bir yerinden gelişebilir.
- Meme cildinde morluk, yara, damar belirginleşmesi, çöküntü, şişlik, portakal kabuğu görüntüsü, kızarıklık
- Memede ağrısız, sert yapılı, genellikle yerinden oynamayan, nadiren hareketli, büyüyen şişlik
- Meme başından kanlı akıntı
- Meme başı ve etrafında şekil ve renk değişikliği, meme başında genişleme, düzleşme, içe çökme, yön değiştirme, çatlak ve yaralar
- Koltuk altında ele gelen kitle vb... şikayetler olduğu zaman mamografi tanı amaçlı çekilmektedir.
- Bu çekime mutlaka ultrason ve gereklilik halinde MR da eklenmelidir.
Tanı Mamografisi Neden Çekilir?
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Bunun yanı sıra erken tanı ve sonrasında uygulanacak nitelikli tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Tanı mamografisi bu aşamada oldukça önemlidir. Meme kanseri belirtilerinden biri veya birkaçının yaşanması durumunda hekime başvuran kadınların tanı mamografisi çektirmesi istenmektedir.
Erken tanı ile belirlenen meme kanseri, çok daha kolay ve konforlu bir şekilde tedavi edilebilmektedir.